6 mogelijke oorzaken van afgeleide pijn?
Waar komt de pijn vandaan?
Je kunt fysieke pijn ervaren op een plek in je lichaam die volkomen gezond is. De oorsprong van de pijn kan dan liggen op een ándere plek in het lichaam dan waar hij voelbaar is (afgeleide pijn). Zo kun je pijn in je gewricht voelen terwijl daar niets aan de hand is. Het komt helaas nog regelmatig voort dat er alleen lokaal naar de oorzaak van de pijn wordt gezocht in plaats van dat de hele bewegingsketen* wordt nagekeken. Of dat niet alle mogelijke oorzaken onderzocht worden. Op basis hiervan worden dan verkeerde diagnoses gesteld, wordt een persoon geopereerd zonder dat dit verbetering oplevert of “moet je er maar mee leren leven”.
Op basis van mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat het loont om te zoeken naar een behandelaar of specialist waarbij je “vanuit je onderbuik” het gevoel hebt dat de diagnose klop. En deze kan wel eens op een ander gebied liggen dan je verwacht!
Wat is afgeleide pijn?
Mogelijke oorzaken van afgeleide pijn?
Hieronder vind je zes mogelijkheden voor afgeleide pijn:
- Een kleine dislocatie van een gewricht door bijvoorbeeld een verzwikte enkel of een lichte verschuiving van je sleutelbeen door een val op de fiets. In eerst instantie doet het niet of nauwelijks pijn en van de buitenkant zie je niets en via röntgen of MRI ook niet. Omdat het bot net even in een andere positie staat, doen de spieren anders hun werk dan normaal en/of komt er te veel spanning op te staan. Dit kan leiden tot pijn in de spier, in het betreffende gewricht of zelfs in het naastgelegen gewricht ( zo kan bijvoorbeeld een lichte dislocatie van het sleutelbeen bijdragen aan pijn in de elleboog). Een specialist die dit kan uitsluiten is een manueel therapeut.
- Triggerpoints: Het kan zijn dat omliggende spieren triggerpoints hebben. Een uitgebreide uitleg kun je lezen door hier te klikken. In een triggerpoint zijn een groepje spiervezels samengetrokken en ontspannen niet meer. Hierdoor komt vaak de hele spier op spanning te staan. Deze gaat vervolgens trekken aan de bewegingsketen* en de gewrichten waar de spieren zijn aangehecht. Hierdoor wordt de pijn op andere plekken voelbaar dan waar de triggerpoints zitten.
- Bewegingsbeperking: Door een ongeluk of operatie die je ooit hebt gehad, is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om het volledige bereik van een gewricht te gebruiken. Om toch de bewegingen te maken die je wilt, ga je omliggende spieren overbelasten wat op langere termijn tot pijnklachten kan leiden.
- Veranderd bewegingspatroon: Het kan zijn dat je ooit bent gevallen of een ongeluk hebt gehad waardoor je tijdelijk pijn had. Omdat je zo min mogelijk pijn wilt ervaren ga je onbewust deze plek ontzien en andere spieren gebruiken. Of je belast rechts veel meer dan links. Hierdoor kun je bepaalde spieren gedeeltelijk immobiliseren, je schakelt ze nagenoeg uit, en ga je andere spieren meer gebruiken (compenseren). Door compensatie krijgen de spieren een functie die niet bij de betreffende spier hoort waardoor je deze overbelast. Je leert het lichaam dus op een andere manier bewegen en als de pijn dan verdwijnt zal je onbewust nog steeds gebruik maken van het nieuwe aangeleerde bewegingspatroon. Dit was bij mijn schouder het geval. Mijn schouderblad kwam makkelijker los van mijn borstkast. Om toch alle bewegingen te kunnen maken en kracht te behouden ging ik omliggende spieren meer gebruiken met als gevolg de pijn in mijn elleboog.
- Verzwakte spieren: Indien je weinig beweegt, verzwakken de spieren die je weinig gebruikt ( een spier vormt zich naar hoe hij gebruikt wordt). Sowieso hebben bepaalde spieren de neiging om te verslappen in de loop van de tijd; zeker na het vijftigste levensjaar versnelt dit proces door verandering in de hormoonhuishouding. Zwakke buikspieren kunnen bijvoorbeeld onderrug klachten geven.
- Stress: Ook hier is stress een mogelijke oorzaak. Stress zorgt namelijk voor samentrekking van weefsels waardoor de circulatie van bloed en lymfe vloeistof af neemt en hiermee dus de afvoer van afvalstoffen en de toevoer van voedingstoffen. Op langere termijn zorgt zit voor een afname van de conditie van het weefsel wat tot pijn klachten of zelfs ziekte kan leiden.
Hopelijk heb je hierdoor een breder beeld van de mogelijke oorzaken van pijn en gun je het jezelf om verder op onderzoek te gaan om de oorsprong van je klachten te achterhalen.
Voor punt zes kun je uiteraard in mijn praktijk terecht. Massage heeft een positieve invloed op het reduceren van stress en het in goede conditie houden van spierweefsel. Indien er mogelijk andere factoren in het spel zijn, dan verwijs ik je door naar bijvoorbeeld een osteopaat, manueel therapeut, chiropractor ed. waarmee ik goede ervaringen heb.
Op je gezondheid!
Hartelijke groet Lotte
*Een bewegingsketen is een aaneenschakeling van weefsels zoals botten, pezen, spieren en bindweefsel die samenwerken om beweging tot stand te brengen. De weefsels beïnvloeden en ondersteunen elkaar. Indien er een verstoring optreedt