Beweging is essentieel om vitaler te worden en te blijven. Misschien herken je dat je na een dag werken zo moe bent dat je niet meer van de bank wilt komen? Of dat als je alles gedaan hebt wat “moet” gebeuren, geen zin hebt om nog meer te “moeten”. Maar dat als je dan toch de moed hebt verzameld om te sporten, je daarna heerlijk voelt en voldaan!

Het vraagt inderdaad aardig wat motivatie om minstens drie keer per week flink te bewegen. Het loont echter enorm! Hieronder noem ik wat feiten die kunnen ondersteunen om in beweging te komen.

Drie keer per week jezelf in het zweet werken
 • gezonde-spierenVerlaagt de kans op hart en vaatziekten
 • Verdiept je ademhaling met als gevolg: ontspanning van je middenrif (bij stress en angst ed. spant deze aan), vergroot de inname van zuurstof en dus je stofwisseling, een positieve invloed op je stemming, je komt meer in contact met je gevoelens, wil en verlangens
 • Verhoogt je stofwisseling waardoor én de afvoer van afvalstoffen en toevoer van voedingsstoffen gestimuleerd wordt én je verbranding omhoog gaat waardoor je meer calorieën gaat verbranden
 • Houd de conditie van je spieren op peil. Spieren en andere weefsels vormen zich naar hoe je ze gebruikt. Beweeg je dus weinig, dan zal spierweefsel langzaamaan gaan slinken en zijn functie zal verminderen. Pezen en spieren zullen verharden omdat hun functie statisch is. Dit leidt tot stramheid (spieren worden peesachtig qua structuur) en op langere termijn tot sterke vermindering van je mobiliteit. Daarnaast heb je meer kans op kramp, pijnklachten, blessures en fysieke beperkingen.
 • Zorgt voor verlaging van stress! Stress zorgt voor veel adrenaline in je lichaam. Adrenaline is er voor bedoeld om je alert te maken en dat je snel kunt reageren in bedreigende situaties. Van oorsprong bedoeld dat je kunt vluchten als je achterna gezeten werd door dieren of vijanden. Aangezien de stress nu vooral van bazen, deadlines, volle agenda’s komt en het er apart uitziet om daar fysiek van weg te rennen en onder je bureau te gaan zitten, is het bevorderlijk voor je gezondheid om een paar keer per week flink te sporten. Zo gebruik je de adrenaline waar hij voor bedoeld is. Dit vermindert: onrust in je lijf, prikkelbaarheid, piekeren en lijstjes aflopen in je hoofd, fysieke spanning, hoge ademhaling, slecht slapen.
 • Je conditie en doorzettingsvermogen gaan vooruit en ook je beweeglijkheid, zowel mentaal als fysiek. Dit zorgt “een lichter gevoel in jezelf”, meer ontspanning en energie, meer in contact met wat je goed doet en wat niet.

 • Kortom: van regelmatig bewegen ga je de vruchten plukken!

  Wat heeft beweging en sporten voor effect op jou?

   

Artikelen in Beweeg jezelf gezond