Wat zijn kenmerken van stress op de werkplek?

Als zelfstandig ondernemer of werknemer komt er veel op je af en voor je het weet kom je in een spiraal terecht waarin de stress zich opbouwt zonder dat je daar erg in hebt. Stress is zo normaal geworden in onze maatschappij, dat we ons nauwelijks beseffen dat het ook fundamenteel anders kan. Veel komende kenmerken en ongemakken van stress zijn

-      anti stress den haaggevoelens van onrust en gehaastheid of prikkelbaar zijn

-      rug, nek en/of schouder klachten

-      hoofdpijn

-     verminderde productiviteit en belastbaarheid

-      piekeren en veel denken

-      hoge ademhaling (borst ademhaling i.p.v. buik ademhaling)

-      drang om koffie, suiker, te veel en ongezonde voeding tot je te nemen. Of alcohol, sigaretten en andere verslavende middelen

-      RSI klachten

Herken je één of meerdere kenmerken die hierboven vermeld staan? Dan is je systeem in disbalans.  Dat wil zeggen dat je al langere tijd overbelast bent. Uiteraard kan dit diverse oorzaken hebben zoals deadlines, drukke periode, spanningen in de privé sfeer, niet lekker in je vel zitten etc.. Bovenstaande kenmerken zijn signalen die je lichaam geeft, houden ze langdurig aan, dan pleeg je roofbouw op jezelf.

 Wat zijn de gevolgen van stress op je werk plek?

De aanwezigheid van stress zorgt voor

-      verminderde concentratie

-      verlaagde productiviteit

-      stram of pijnlijk lichaam

-      weinig enthousiasme, energie en plezier

-      sneller geïrriteerd.

Een ziektedag kost je als bedrijf gemiddeld 300 Euro (ArboNed) per werknemer. Dat wil zeggen: als de stoelmassage minstens 1.5 ziektedagen per werknemer voorkomt dan is dat genoeg om ons 25 keer per jaar, dus ongeveer eens in de twee weken langs te laten komen!

Gevolgen van stress zijn, indien het tijdig wordt gesignaleerd, op te vangen d.m.v. massage, begripvolle omgeving en het onderzoeken van de oorzaak. Als de bron van stress wordt gesignaleerd en aangepakt zal de stress verminderen.

Artikelen in Kenmerken en gevolgen van stress op de werkplek