Waarom groeit de behoefte aan spiritualiteit? Spiritualiteit is niet meer weg te denken uit onze westerse wereld. Veel mensen…"/>
Waarom groeit de behoefte aan spiritualiteit? Spiritualiteit is niet meer weg te denken uit onze westerse wereld. Veel mensen…"/>
Je alledaagse leven als spiritueel pad
01 november 2017 

Je alledaagse leven als spiritueel pad

Waarom groeit de behoefte aan spiritualiteit?

Spiritualiteit is niet meer weg te denken uit onze westerse wereld. Veel mensen hebben hun weg gevonden naar yoga, meditatie, mindfulness etc. om de balans te houden of terug te brengen in hun stressvolle bestaan. Het leven waarin we van alles moeten en willen bereiken zonder dat we bewust weten waarom. Het wordt door onze cultuur en ons schoolsysteem met de paplepel ingegoten. Er is te weinig aandacht voor het sociale aspect, het ontwikkelen compassie, leren omgaan met emoties en je uiten naar elkaar toe. Dit zorgt mijns inziens voor een gevoel van leegte, angst en onrust. Onbewust zijn we als maatschappij gaandeweg uit contact geraakt met wie we werkelijk zijn en wat echt waarde heeft. Dit zie je oa. ook terug in de grote aantallen mensen met obesitas, burn-out, depressie, angsten en het blijven kopen van de nieuwste spullen.  Dit zijn signalen van het uit contact zijn met je lichaam, gevoelens en dieper liggende verlangens ( zoals werkelijk contact met je medemens en jezelf, je hart volgen, je kwaliteiten ontplooien). Dit vraagt om “naar binnen” gaan en echt voelen en onszelf serieus nemen.

Wat vinden we in spiritualiteit wat we in ons dagelijks leven missen?

Volgens mij heeft het te maken met het verlangen naar innerlijke rust, vertrouwen in onszelf en de wereld, heelheid en verbinding. De stroom van de maatschappij is helaas (nog) niet ingericht op het voeden van deze basale behoeften. Er is nog steeds sprake van disbalans; door uitbuiting van mensen en de natuur, machtsmisbruik, materialisme en ongelijkheid. Terwijl ieder mens in wezen het beste vaart bij liefdevol en respectvol contact…met zichzelf, zijn medemens en de natuur. Als dat voorop staat, is er sprake van balans en respect en is er voor ieder mens genoeg en blijft de natuur in tact.

meditatieDoordat de behoefte en het bewustzijn groeit is er een verschuiving aan het plaats vinden. Door te voeden wat we wel willen in onze eigen wereld en de wereld om ons heen, zal dit groeien en verbinding en vervulling geven. Met het beoefenen van yoga, meditatie, mindfulness maken we een mooie start. En sommige mensen hebben er al een hele leefstijl van gemaakt. Voor velen zijn het echter vaak eilandjes in ons dagelijks leven waarop we even bijtanken om vervolgens weer in te stappen in de stroom van alledag. De eilandjes kun je echter ook laten groeien tot je bestaansgrond, zónder dat je het hele roer om hoeft te gooien. Je kunt je alledaagse leven als spiritueel pad bewandelen zonder dat je van baan of relatie hoeft te veranderen, moet verhuizen of op een bergtop in Tibet moet gaan zitten mediteren. Het is in te passen in ieder zijn leven! En je kunt zo snel of langzaam gaan als je zelf wilt.

Je alledaagse leven als spiritueel pad

Maar hoe doe je dat dan, je leven als een spirituele beoefening leven? Vanuit compassie, verbinding en respect? In mijn ervaring door:

  1. je bewustzijn te vergroten en
  2. verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat je zegt, doet en denkt

Bij mij begon mijn weg naar bewustwording toen ik in 1999 een burn-out kreeg. Ik was 23 jaar en ineens stond mijn leven stil. Gaandeweg ging ik me beseffen dat ik mijn leven leefde op de manier waarvan ik dacht dat anderen het van mij verwachtte. Een goede vaste baan had ik, een eigen huis, een motor en leuke vrienden. Echter had ik geen idee wie ik was, wat er werkelijk toe deed voor me, waar ik van binnenuit blij van werd en energie van kreeg. Onbewust was ik enkel bezig geweest met externe doelen nastreven, mee gaan met de stroom van de maatschappij. Gaandeweg werd duidelijk dat ik ander werk wilde doen en het roer heb ik toen volledig omgegooid met als insteek om weer in contact te komen met wie ik werkelijk ben en om vanuit mijn passies en eigen normen en waarden mijn leven vorm te gaan geven. Ik volgde allerlei trainingen om dichter bij mezelf te komen: uit mijn hoofd en in mijn lijf, herwinnen van mijn enthousiasme voor het leven (levensenergie), in contact staan met mijn authentieke zelf en de kwaliteiten die daar bij horen. En uiteraard bewustzijn vergroten om mijn beschermingsmechanismen  en geloofsovertuigingen te doorgronden en stap voor stap los te laten en te kunnen laten smelten. Het was een hobbelige weg (en soms nog steeds) en zeker de moeite waard. Ik ervaar veel meer stevigheid, verbinding en compassie en mijn kwaliteit van leven is enorm toegenomen. Graag wil ik hier over delen… je hoeft immers niet álles zelf uit te vinden ;).

  1. Vergroten van je bewustzijn

Ongeveer 95% van ons gedrag, voelen en denken is gebaseerd op ons onderbewustzijn. Dit onderbewustzijn is gevuld met ervaringen, angsten, overtuigingen en conditioneringen (zowel uit je eigen leven als de cultuur en maatschappij waarin je leeft), die je vaak meer beperken dan een gevoel van vrijheid te geven. Door je hiervan bewust te worden, kun je kiezen om het wel of niet te geloven en je er naar te gedragen. Gaandeweg zul je ontdekken dat je veel meer keuze hebt dan je denkt en je je eigen leven kunt scheppen met voldoening en vervulling.

Inzicht en ervaring over hoe het leven als het ware werkt, kun je op veel uiteenlopende manieren ontdekken. Meditatie, tantra, psychosynthese, bio-energetica etc. Voor deze blog kies ik er voor om uit te gaan van de rijkdom in Huna. Huna (voorheen Ho’omana) is de esotherische stroming vanuit het traditionele Hawaii. Deze stroming gaat over je bewustzijn vergroten zodat je steeds meer aanwezig bent bij alles wat zich afspeelt in jezelf en de wereld om je heen. Gaandeweg kun je hierdoor in je kracht gaan staan. Vrij van je overtuigingen, oude ervaringen en projecties. Ook hier gaat het over verantwoording nemen en dichter komen bij wie je in wezen bent (authentieke zelf). In Huna is de essentie van het leven en zijn basale “wetten” samengevat in zeven principes: Ike, Kala, Manawa, Makia, Aloha, Mana en Pono. Het reikt voor deze blog te ver om daar uitgebreid op in te gaan.

Ik heb er daarom voor gekozen om verhalend een stuk te schrijven met inzichten waarin een deel van de principes verweven is. Hopelijk geeft je dit handvatten om je eigen huidige leven als spiritueel pad te gaan bewandelen of verder uit te diepen. Enjoy!

2. verantwoordelijkheid nemen voor alles wat je zegt, voelt, doet en denkt

De (directe) wereld om je heen is een afspiegeling van je eigen innerlijke wereld. Hoe je je leven beleeft en je vervolgens gedraagt zegt alles over jou (Ike; de wereld is zoals jij hem ziet). Dit besef maakt dat je de vinger niet meer naar een ander kunt wijzen of je steeds afvraagt waarom nou net jíj in die situatie terecht moet komen. Je bent zelf verantwoordelijk… en dat is best even slikken af en toe ;). Ook geeft het vrijheid, want als jij verandert en de antwoorden in jezelf gaat vinden, verandert de wereld met je mee…

Als je de mensen om je heen afwijst, wijs je automatisch jezelf af. Je onderbewustzijn maakt geen onderscheid. Dus als je kritiek hebt op de mensen om je heen, dan krimpt als het ware je onderbewustzijn ineen. Hierdoor ontstaat er afstand en wordt a.h.w. de verbinding verbroken met je omgeving en ook met jezelf. Heb je echter compassie voor je medemens (ook als die persoon degene is die aan het bumper kleven is, of  die collega die maar blijft praten zodat je niet aan je werk toe komt etc.) dan heb je automatisch compassie voor jezelf. Dit maakt zacht en schept verbinding, zowel met jezelf als met de ander (Aloha; lief hebben is gelukkig zijn met)

Wat je overkomt in je leven is niet altijd leuk en soms behoorlijk pijnlijk. Wát er gebeurt, heb je niet altijd voor het zeggen, wel kun je kiezen hoe je er mee om gaat. Voel je je slachtoffer? Of zie je de situatie als een mogelijkheid om te leren? Om te oefenen om aanwezig te blijven? Te omarmen wat er is i.p.v. te vechten. Vanuit Huna bezien gebeurt álles met een reden. De mensen en gebeurtenissen om je heen zijn een leerschool en geven je precies dat wat je nodig hebt om te groeien, om dichter te komen bij wie je in essentie bent en om in je kracht te gaan staan.

massage-en-bewustwording-den-haagZelf betrap ik me er nog regelmatig op dat ik me verzet tegen situaties die zich voordoen in mijn privé leven of in de wereld. Zo woont mijn partner aan de andere kant van Nederland. We willen graag samen wonen, wat betekent dat één van ons een groot deel van zijn leven op zijn betreffende woonplek op zal moeten geven. Ik kan dan een innerlijk nee voelen als ik me besef wat voor gevolgen dat heeft. Ik weet nl. nog niet wat ik er voor terug krijg. In mijn lichaam voel ik dan spanning en irritatie en dat ik me daarmee afsluit. Op een gegeven moment besef ik me dat deze houding, deze weerstand, me niets brengt. Want het verandert de situatie niet, ik raak uit contact met mijn partner en ook uit contact met mijn intuïtie. Door je te richten op wat je NIET wilt, zet je jezelf dus vast en voed je juist het gene wat je niet wilt waardoor het vervelende gevoel in stand blijft of zelfs groeit. (Makia: energie gaat waar je aandacht heen gaat)

3. Creëren van het leven dat bij je past en wat je wilt

De kunst is om je er bewust van te worden en de niet behulpzame gedachten en gedrag te stoppen. Het helpt om vervolgens met je aandacht naar binnen te gaan en jezelf af te vragen wat je WEL wilt. En dat gevoel te voeden en kleine stapjes te nemen om te onderzoeken wat er voor nodig is om dat te bereiken. Vervolgens kun je kleine stapjes nemen richting je doel of verlangen. Onze gedachten en gedrag zijn (zoals eerder beschreven) vaak gebaseerd op het verleden en voortkomend uit het onderbewustzijn. Enkel door NU te kiezen om het anders te doen, om het niet te geloven, om achter je diepere verlangens te blijven staan en stappen te zetten, kun je je bewegen naar een toekomst die bij je past (Mana; nu is het moment van kracht). Uiteraard is het regelmatig noodzakelijk om je eerst bewust te worden van de achterliggende angsten en onzekerheden en daar erkenning aan te geven en compassievol bij aanwezig te zijn. Dan kan de lading zakken ontstaat er ruimte om constructief stappen te maken in de richting waar je heen wilt.

Ik wens je succes, volharding en plezier met het scheppen van jouw wereld.

Hoe beweeg jij in de richting waar je heen wilt? Welke tools helpen jou? 

Schrijf het hieronder op om mensen te ondersteunen op hun pad.

Naomi
Door

Naomi

op 14 Jan 2024

WAUW!! Wat was dit inspirerend om te lezen zeg! Ik ben zo dankbaar dat deze blog op mijn pad is gekomen.... je alledaagse leven als spiritueel pad was de titel waarvan ik al gelijk mee was verkocht... Dankjewel voor deze krachtige blog prachtvrouw

Lotte Kaptijn
Door

Lotte Kaptijn

op 14 Jan 2024

Hoi Naomi, Fijn dat het je geïnspireerd heeft. Ik vind het belangrijk om spiritualiteit te vertalen naar het dagelijks leven, omdat je het daar uiteindelijk te doen hebt...in je eigen leven. Tip: de blog over Aloha en Mindfuck :). Hartelijke groet Lotte

Reactie plaatsen