Eenheidsbewustzijn en helende Hawaiiaanse tradities
18 maart 2024 

Eenheidsbewustzijn en helende Hawaiiaanse tradities

Alles is met elkaar verbonden

Van mensen tot dieren, planten en mineralen, van het tastbare tot het ontastbare, van het aardse tot het spirituele en alles daartussenin; alles, maar dan ook alles is met elkaar verbonden. Er vindt communicatie plaats op uiteenlopende manieren, of je hier nou bewust van bent of niet. En dit reikt verder dan we met ons bewustzijn kunnen bevatten. Bijvoorbeeld de communicatie tussen bomen via fijnmazige schimmelnetwerken in de aarde, hoe de beweging van de planeten ten opzichte van elkaar de groei en vorming van gewassen beïnvloed, hoe collectieve gebeurtenissen (zoals oorlogen, onderdrukking etc.) ons nog steeds onbewust (en ongewild) beïnvloeden. En ook hoe we op energetisch niveau met elkaar en onze omgeving communiceren en hoe onze vroegere ervaringen en overtuigingen ons leven nu nog steeds bepalen. Het besef en de ervaring van verbondenheid en wederzijdse beïnvloeding kunnen we in positieve zin voor onszelf en de wereld om ons heen inzetten om meer flow, innerlijke rust, balans en voldoening te ervaren.

Dit is kennis en wijsheid die de Hawaiianen al duizenden jaren bezitten en waaruit verschillende tradities en beoefeningen zijn ontwikkeld om ons te ondersteunen om los te komen van ons beperkende ego. Deze beoefening versterkt ook de ervaring van verbondenheid met onszelf, anderen en de natuur, zodat er meer balans en respect kan ontstaan. Het herinnert ons keer op keer aan wie en wat we in wezen zijn. Het versterkt de verbinding met de bronnen van liefde (Aloha) , de kracht en wijsheid van een overstijgend veld en hoe alles met elkaar verbonden is (Ohana).

De connectie tussen Lomi Lomi Massage en andere Hawaiiaanse wijsheden

Hawaiiaanse tradities als Hula, Ho'oponopono, Lomi Lomi Massage, Huna, Pule en Oli staan niet op zichzelf, maar zijn met elkaar verbonden net als alles in het leven. Onderdeel van het geven van een Lomi Lomi Massage is dus ook het doen van innerlijk werk, bewustwording, hulp vragen van het hogere, connectie van essentie tot essentie en dit verankeren in het fysieke lichaam. Vanuit dicipline bepaalde Hawaiiaanse elementen en waarden integreren. Zo krijgt de Lomi Lomi Massage zijn diepgaande werking en wordt het veel meer dan een massage met de onderarmen.

Lomi Lomi Massage wordt ook wel de Loving Hands Massage genoemd. Waarbij wordt aangeraakt vanuit onvoorwaardelijke liefde en in verbinding met het grotere geheel. Datgene wat ons belemmert om dit te kunnen doen, is heel kort gezegd ons ego en de overtuigingen die we in ons leven hebben opgebouwd.  Ho'oponopono, Hula, Huna en Pule oa. ondersteunen je in het proces om hier inzicht in te krijgen en vrij van te worden. En om de verbinding met Aloha en de ervaring van Ohana te versterken en voeden. Zo kun je je persoonlijkheid tijdens het geven van een sessie steeds meer als een jas, buiten je behandelruimte 'aan de kapstok' hangen. Hier is veel over te vertellen, echter ga ik er In deze blog kort op in, zodat je in ieder geval een beeld hebt bij wat de intentie en kern van deze tradities is.

Hawaiiaanse wijsheden

eenheidsbewustzijn-hawaiiaanse-tradities

Ho'oponopono betekent 'weer goed maken wat fout is'. Het is een manier om innerlijke blokkades (pohaku's) op te ruimen. Het zet overtuigingen en emoties die zich in je vast hebben gezet weer in beweging. Vergeving, verantwoordelijkheid nemen en verbindingen herstellen zijn hier een onderdeel van. Meer kun je lezen in deze blog

Hula dans is een spirituele, rituele dans. Het is een gebed in beweging, die je door je heen laat stromen. Hierbij wordt de verbinding met onvoorwaardelijke liefde en het hogere versterkt.

Huna is niet kort in woorden te vatten, maar ik ga het toch proberen  . Huna bevat universele principes van hoe energie werkt (voor of tegen je), respect en bekrachtiging van wie je in wezen bent. Je kunt het beoefenen als hulp om innerlijk vrijer te worden en de mysterie van het leven te begrijpen en je bewustzijn te vergroten. Ik wil meer weten over Huna

Pule: betekent letterlijk gebed. Gebed wordt hier anders ingezet dan in de kerken die we kennen. Het gaat niet om schuld, of boete doen, om je kracht uit handen te geven aan iets wat buiten je staat. Pule helpt je her-inneren wie je bent, om opnieuw de verbinding te voelen met je innerlijke licht en kracht. Om je gesteund te voelen, om je te helpen laten ervaren dat je onderdeel bent van een groot geheel. En dat er altijd hulp en steun tot je beschikking is. 

Wat kan de beoefening van Lomi Lomi Massage en andere Hawaiiaanse tradities jou brengen

Vanaf het moment dat ik voor het eerst een Lomi Lomi Massage ontving, ervaarde ik meteen een diepe verbinding, een gevoel van thuiskomen. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in het Hawaiiaanse gedachtengoed en beoefen en integreer ik de achterliggende visie en spiritualiteit elke dag. Het blijft zich ontwikkelen en verdiepen. Het is dan ook een levenspad wat oefening vraagt; zo ontdek je steeds weer nieuwe lagen en neemt je bewustzijn toe en neemt de negatieve invloed van je onderbewustzijn af. Wat het me gebracht heeft en ook jou kan brengen is:

- meer zingeving, positiviiteit, levensvreugde, diepgang en vertrouwen.

- een bevestiging van en vernieuwde verbinding met het hogere (wat hieronder valt kan per persoon verschillen). In de Hawaiiaanse tradities zijn de voorouders erg belangrijk en diverse goden en godinnen.

- een ervaringsgericht besef van de onderlinge verbinding van alles wat bestaat. Het leven brengt je wat je nodig hebt om te kunnen groeien. Er is geen onderscheid tussen de wereld buiten je en de wereld in jou. Wat je in je leven ontmoet en hoe je dit ervaart is de ingang tot heling. 

- het integreren van het spirituele in het aardse. In de Hawaiiaanse tradities zijn de spirituele beoefeningen niet zweverig maar down to earth. Ze zijn toepasbaar in je dagelijks leven waardoor het gevoel van voldoening en groei toeneemt. Ook als je (uiterlijk gezien) het leven blijft leven wat je nu leeft.  

Het is een verrijkende ingang om meer verbinding te ervaren met jezelf, mensen, dieren, de natuur en al het andere wat bestaat. Ook ga je kleine gebeurtenissen ervaren en zien als kleine wondertjes. Toeval bestaat niet; je leven ondersteunt jou om jezelf nog meer te (h)erkennen en het grotere geheel te leren begrijpen. Zo gaat het leven voor je werken en komt er steeds meer inspiratie en Aloha in je leven.

Daarnaast kan deze beoefening een enorme steun en katalysator zijn in je persoonlijke ontwikkeling. in het creëren en ervaren van meer natuurlijke flow in je leven, in het realiseren van je verlangens en wensen en het ervaren van levensgeluk.

Wil je je verdiepen in de Hawaiiaanse tradities?

Lotte Kaptijn van Praktijk Uit Handen heeft zich gespecialiseerd in Lomi Lomi Massage en zich verder verdiept in de tradities van Huna en Ho'oponopono. Wees welkom om deel te nemen aan een Lomi Lomi Massage cursus (Kijk in de menubalk onder cursussen).

Wil je eerst meer lezen over Aloha, Huna en Ho 'oponopono? Hieronder vind je een aantal blogs met deze onderwerpen. 

Als je vragen hebt, neem gerust contact op via dit formulier

Warme groet LotteReactie plaatsen