Body scan: stress release video 1
02 maart 2015 

Body scan: stress release video 1

Het scannen van je lichaam als basis om meer fysieke en mentale ontspanning te krijgen

Dit is de eerste Video in de reeks waarin vijf eenvoudige maar zeer effectieve (Trager®) Principes aan bod komen die je lichaamsgevoel versterken en zowel fysieke als mentale ontspanning geven. Ze geven ondersteuning om meer lichaams verbinding te krijgen. In deze video komt de basis aan bod. Het is nl. belangrijk om eerst verbinding met je lichaam te ervaren en je aandacht naar binnen te richten voordat je de principes toe gaat passen. We zijn met zo veel prikkels omgeven (beelden, geluiden, elektrische straling, onze omgeving die van alles van ons wil) en hebben een druk bestaan waardoor we vaak te veel op de buitenwereld zijn gericht en vanuit ons hoofd de dingen regelen en “onder controle houden”. Het risico is dat we het contact met ons lichaam verliezen, over onze grenzen gaan, fysieke of mentale klachten krijgen etc.

De Bodyscan en theoretische uitleg er bij, kun je beluisteren en bekijken door op onderstaand filmpjes te klikken. de Body scan helpt je om meet te “Landen in je Lichaam” en kun je zien als een meditatie die je in contact brengt met je lichaam.

Onze zintuigen zijn er ook in eerste instantie op gericht om waar te nemen wat er zich buiten ons afspeelt, maar als er te veel prikkels en eisen zijn brengt het ons af van wat er op diepere lagen in ons omgaat. We kunnen onze zintuigen ook naar binnen richten; bij jezelf naar binnen kijken, je aandacht naar je lichaam brengen. Een voelend en visualiserend waarnemen.

In het begin zal je snel worden afgeleid, je gedachten alle kanten op schieten en misschien zelfs de neiging hebben om het bijltje er bij neer te gooien. Kijk of je toch kunt blijven oefenen, bij voorkeur 15 min per dag. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat. Op een gegeven moment kun je het ook tussendoor even toepassen; als je loopt op straat, boodschappen doet, aan het koken bent etc.

De effecten van meer lichaams verbinding hebben

Het regelmatig toepassen van deze oefening, en het serieus nemen van de signalen die je opmerkt, zorg er voor dat je

  • minder snel gestressed bent
  • minder snel afgeleid bent
  • minder over je grenzen gaat
  • beter en langer kunt concentreren
  • meer vanuit je centrum en met rust de dingen kunt doen waardoor je meer energie over houdt aan het einde van de dag
  • eerder signaleert wat je nodig hebt, en ook wat je energie kost
  • meer optimisme ervaart

Uit ervaring kan ik zeggen dat deze kleine meditatieve momenten je innerlijk rustiger maken, het contact met wat werkelijk waarde voor je heeft versterkt en een basisgevoel van tevredenheid kunnen brengen.

Graag lees ik je ervaringen!

Hartelijke groet

Lotte Kaptijn

Reactie plaatsen