Wat gebeurt er tijdens de massage?
Fysiologisch en psychologisch effect van massage
Stevig of zacht masseren? Wat is effectief?

Wat gebeurt er tijdens de massage?

anti-stress-massage-nijmegenHet effect van massage is oa. het vrijkomen van endorfine en oxytocine in het lichaam. Er is gebleken dat het regelmatig nemen van massage (en bij voorkeur een reeks), een langdurig positief effect heeft op ontspanning van lichaam en geest, balans van de hormoonhuishouding, nachtrust en fysieke gesteldheid. Het zorgt voor verlaging van je spier- en bindweefsel spanning, verbeterde doorbloeding, afvoer van afvalstoffen en verbeterde werking van je immuunsysteem. Neem je met regelmaat een massage, bijv. om de twee weken, dan kan het effect dagen of zelfs weken aanhouden. Er worden in je lichaam namelijk processen in beweging gezet die het natuurlijk herstellend vermogen van je lichaam stimuleren.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat massage een dalend effect heeft op: spanning, depressie en stresshormonen. In een aantal studies wordt ook een stijging van de neurotransmitters serotonine en dopamine gemeten. Serotonine heeft een positieve invloed op de stemming en het zelfvertrouwen. Mensen met een te laag serotonine gehalte kampen bijv. vaak met depressieve klachten. Dopamine speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.

Onderzoeken laten zien dat het effect van massage een mogelijke daling van het hartritme en de bloeddruk laten zien. Diverse studies rapporteren een verlaging van de bloeddruk na een enkele massagebehandeling.

Chronische stress heeft pathologische gevolgen en kan leiden tot fysiologisch of psychologisch disfunctioneren. op lange termijn kunnen zich depressie, hart- en vaatziekten, schildklierproblemen, diabetes en hoge bloeddruk voordoen.

Fysiologisch en psychologisch effect van massage

ontspanning-fysioligisch-mentaalDe fysiologische en psychologische effecten zijn niet van elkaar te scheiden. We functioneren als een eenheid: onze fysieke gesteldheid beïnvloed wat we denken en voelen en andersom. Massage ontspant dus niet alleen de spieren maar ook de geest en lijkt een goede therapie om stress te verminderen. Zo hebben de hormoon achtige stoffen (oxytocine en endorfine) die vrij komen invloed op ons gevoel van gelukzaligheid, onthaasting, genezing en verbondenheid met onze omgeving (oxytocine zit bijv. in moedermelk en ondersteunt de hechting van de moeder met het kind).

Oxytocine stimuleert het immuunsysteem en heeft stress verlagende effecten zoals: verlaging van bloeddruk, hartslag en van circulerend cortisol. Cortisol wordt aangemaakt als het lichaam onder stress staat. Op lange termijn kan het leiden tot schade aan lichamelijke weefsels, zoals onze organen. Bij verhoging van het oxytocine gehalte, wordt de doorbloeding van de spieren minder en die van huid en slijmvliezen neemt juist toe. Het verhoogt je pijndrempel, heeft een angstremmende werking en stimuleert positieve sociale interactie. Ook stimuleert het hormoon de groei en herstel van weefsel; de eetlust kan toenemen en de spijsvertering wordt effectiever. Wordt het oxytocine gehalte herhaaldelijk verhoogd dan zijn de genoemde effecten langduriger.

contactvolle aanraking nijmegenOxytocine komt vrij bij verschillende typen van onschadelijke sensorische stimulering, zoals aanraking en warmte. Het eten van voedsel activeert ook het vrijkomen van oxytocine; je zou kunnen zeggen dat je door het innemen van voedsel jezelf een inwendige massage geeft. Bij andere vormen van sensorische stimulering, zoals door geur, geluid of licht komt het waarschijnlijk ook vrij.

Puur psychologische mechanismen kunnen er ook voor zorgen dat oxytocine wordt afgescheiden. Bijvoorbeeld positieve interactie waar aanraking en psychologische ondersteuning bij komt kijken, dus met warmte en empathie, is gezondheids stimulerend.

 

 Stevig of zacht masseren? Wat is effectief?

rugpijn-masageVeel mensen denken dat een massage pas effect heeft als hij stevig is. Dat de "spieren flink worden aangepakt" en de spanning er als het ware uit wordt gemasseerd. Bij overbelasting door veel sporten of fysiek werk, kan dat zeker voor een sneller herstel van de spieren zorgen. Echter in onze maatschappij bewegen mensen meestal te weinig en wordt de chronische spierspanning vaak juist veroorzaakt door stress. Dat betekent dat de spanning van binnenuit komt.

Door je als masseur enkel te richten op het masseren van de spier, dus van buitenaf door middel van manipulatie de spier te laten ontspannen, zal de spanning en de pijnklacht weer snel terug komen. Als stress (mede) de oorzaak is van pijnklachten en spierspanning, is het essentieel om het systeem van de persoon de impuls te geven dat het kan ontspannen. Bij Uit Handen, Praktijk voor bewustwording en Massage in Nijmegen en Den Haag, wordt dit oa. bewerkstelligd door te werken met de Trager® Approach, Lomi Lomi Massage, drukpunt massage en integratieve massage. Er wordt a.h.w. steeds een impuls gestuurd naar de mind en het parasympatisch zenuwstelsel, dat het systeem zich kan ontspannen. Alertheid (vaak onbewust) vermindert en het autonome zenuwstelsel schakelt over naar de staat waarin hij in rust verkeerd en het lichaam zich kan herstellen. Zo wordt jij, als cliënt, dus geprikkeld om te gaan ontspannen van binnenuit. Er wordt a.h.w. een impuls gegeven die nog lange tijd zal doorwerken en effectief en langdurig spanning vermindert.

Hoe is een massage bij Praktijk Uit Handen opgebouwd?

Door middel van een intake wordt ingeschat welk type massage het meest passend is om de klacht te behandelen. Spelen er bijvoorbeeld persoonlijke vraagstukken, is er sprake van emotionele disbalans, of zijn er chronische onverklaarbare klachten, dan is een Lomi Lomi massage zeer geschikt. Is er sprake van fysieke overbelasting, herstel of preventie van een blessure, dan is een sportmassage passend. En zo wordt voor iedere hulpvraag ( pijn klachten, stress, emotionele disbalans etc.) een advies gegeven.

Bij Praktijk Uit Handen is de benadering holistisch, dat wil zeggen dat er gekeken wordt naar jou als geheel. Als je er voor open staat integreren we ook het effect van je lichaamshouding, bewegingspatroon en leefstijl.

Bij de massages worden de spieren gemasseerd om zo de stofwisseling te stimuleren en de spier als het ware te manipuleren zodat hij terug gaat naar zijn oorspronkelijke spierspanning. En ook wordt het lichaam met diverse technieken gestimuleerd en aangespoord om zelf zijn spanning los te laten. Door activering van het parasympathische zenuwstelsel, worden allerlei stofjes aangemaakt (zoals endorfines en oxytocine) waardoor de stress cyclus wordt doorbroken. Ook gaat door de intentie in de aanraking en de bewegingen die worden gemaakt het lichaam zichzelf weer op een gezond makende manier reguleren. Dit effect werkt lang door. Bij regelmatige herhaling kan het lichaam en de psyche zich weer herstellen.  De massage technieken worden zo op elkaar afgestemd dat het effect gemaximaliseerd wordt.

Praktijk Uit Handen, voor massage en bewustwording, is gevestigd in Nijmegen en Den Haag. Je kunt een afspraak maken of meer informatie inwinnen door hier te klikken

Hartelijke groet Lotte

 

Artikelen in Wat is het effect van massage: fysiologisch en mentaal