Waarom massage helpt om stress te verminderen?
18 september 2014 

Waarom massage helpt om stress te verminderen?

Massage stimuleert de aanmaak van hormoonachtige stoffen

Aanraking en massage zorgt voor de aanmaak van hormoonachtige stoffen zoals oxytocine, dopamine en endorfine die je een fijn gevoel geven en het stressniveau in je lichaam doen dalen. Door je regelmatig te laten masseren, maar ook door de mensen in je naaste omgeving meer met aandacht aan te raken, kun je het stressniveau in jouw lichaam en dat van anderen verlagen. Je zult lekkerder in je vel komen te zitten, en ook zal de kwaliteit van je intermenselijke relaties verbeteren (doordat je meer verbinding maakt).

Massage activeert het para sympatische zenuwstelsel dat voor herstel zorgt

We leven in een wereld met veel stress, prikkels en hoge eisen. Hoewel een bepaalde mate van stress gezond is en maakt dat je beter presteert en het beste uit jezelf kunt halen, is de mate waarin het in de westerse maatschappij aanwezig is te hoog. Het (sympatische) zenuwstelsel is bij veel mensen over geactiveerd. Dit heeft een negatief effect op ons lichaam, gevoel en ons denken. Het zorgt voor innerlijke (en ook vaak uiterlijke) disbalans. De fysiologie van ons lichaam raakt verstoord; het adrenaline en cortisol peil gaat omhoog, er worden minder endorfines aangemaakt en ook het niveau van oxytocine daalt.

ontspannings massageEr zijn diverse manieren om deze balans te herstellen, bijv. door meditatie, wandelen in de natuur en contactvolle massage. Mijn ervaring is dat de intentie waarmee wordt gemasseerd, bepalend is voor het effect op het zelf genezend vermogen van het lichaam. En dat je hiermee het parasympatisch zenuwstelsel kunt stimuleren. Dit deel van ons autonome zenuwstelsel zorgt er voor dat je zowel fysiek, emotioneel en mentaal weer herstelt.

Massage beïnvoed onze gemoedstoestand

Wetenschappelijk is bewezen dat de gehaltes van bepaalde stoffen in ons bloed wordt beïnvloed door onze gemoedstoestand.
Onze hersenen zorgen voor het vrijgeven van neuropeptiden en hormonen waar je je goed door gaat voelen en die het pijngevoel verlagen zoals oxytocine en endorfines. Deze hebben een grote impact op onze gemoedstoestand.  Een therapie waarvan altijd al bekend is geweest dat het een positieve invloed heeft op de aanmaak van deze stoffen, is aanraking of massage. Dit geeft een boost aan ons immuunsysteem.

Massage maakt je dus weerbaar en gezond.

Wat is jouw ervaring met massage? Hieronder kun je een reactie achter laten

Peter van Cootwijk
Door

Peter van Cootwijk

op 03 Feb 2016

Heb nu twee keer een ontspannings massage gedaan en voelt inderdaad heerlijk aan. Zeker voor herhaling vatbaar....helemaal prima.

Reactie plaatsen