Vijf waardevolle effecten van massage!
05 juli 2017 

Vijf waardevolle effecten van massage!

De kracht en effecten van massage worden nog vaak onderschat. Gelukkig wordt de groep mensen die zich er van bewust is dat massage een breed scala aan fysieke én emotionele voordelen biedt, steeds groter. Graag wil ik respect- en aandachtsvolle aanraking stimuleren je meer inzicht geven in de effecten van massage.

Aanraken en welzijn

Om je goed te (blijven) voelen is aanraking zeer belangrijk . Het ontspant, je maakt hormonen aan waar je blijeffecten-massage van wordt én het brengt je uit je hoofd en in je lichaam. Voor baby’s is het zelfs van levensbelang; rond de jaren 70 is hier in weeshuizen uitgebreid onderzoek naar gedaan aangezien veel baby’s die enkel functioneel werden aangeraakt stierven. Bij een baby is aanraking dus even belangrijk als te eten en te drinken krijgen. Uit later onderzoek is ook gebleken dat baby’s die veel worden aangeraakt ( liefst huid- op- huid contact) zich sneller ontwikkelen, makkelijker contact kunnen maken met de omgeving en minder agressief gedrag vertonen op latere leeftijd, Fysieke aanraking is dus een belangrijke voedingsbron.

Aanraking ondersteunt het ervaren van verbinding met jezelf én de ander. Als je met aandacht wordt aangeraakt, gaat je lichaam de hormoonachtige stof oxytocine aanmaken. Dit vergroot het gevoel van tevredenheid en verbinding. Helaas worden we in onze westerse maatschappij te weinig aangeraakt wat op langere termijn o.a. leidt tot meer stress en agressie, “in je hoofd zitten” en gevoelens van eenzaamheid en leegte.

Positieve effecten van massage

Je laten masseren is een fijne manier om je “te voeden” en heeft diverse gezondheidsvoordelen. Hieronder staan 5 belangrijke effecten van massage:

 1. Verlicht angst en depressie
  Massage verlaagt het stresshormoon cortisol. Daardoor gaat de bloeddruk omlaag en geeft het een ontspannen gevoel. Bovendien stimuleert massage de aanmaak van serotonine en dopamine. Deze hormoonachtige stoffen zijn van invloed op je gemoedstoestand waardoor je je blijer voelt en meer zelfvertrouwen krijgt. Een massage, mits aandachtig, geeft een gevoel van veiligheid en waardevol zijn, waardoor je op een diep niveau kunt ontspannen
 2. Versterkt je immuunsysteem
  Uit onderzoek is gebleken dat massage de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert. Witte bloedcellen zorgen voor de afweer in je lichaam en kan zich hierdoor eerder ontdoen van ziekteverwekkers. Ook vergroot massage de circulatie van lympfe vloeistof, wat ook de afweer ten goede komt
 3. Werkt pijnstillend
  Massage is onder andere effectief  bij stressgerelateerde pijnklachten zoals nek-, schouder- en hoofdpijn. Uiteraard is het effectiever dan pijnstillers omdat deze enkel het symptoom bestrijden en niet de oorzaak.
 4. Betere doorbloeding
  Massage zorgt voor een betere doorbloeding waardoor afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Dit verbetert de stofwisseling in spieren en organen. Daarbij geeft het ook gelijk een boost aan je huid en gelaatskleur.
 5. Werkt slaapbevorderend
  Er is een verband tussen massage en het ontstaan van deltagolven in het brein. Deze hersengolven zijn verbonden aan diepe slaap. Het bevorderen van ontspanning en van deltagolven in de hersenen maakt het makkelijker om in slaap te vallen. Soms al tijdens het masseren!

massage-aanrakingGemasseerd worden en aanraken is dus een heerlijke én helende manier om je tijd door te brengen. Wil je meer ontspanning of een verbonden gevoel in je dagelijks leven? Leg dan eens wat vaker je hand op iemand zijn schouder of arm. Geef een knuffel of kruip tegen iemand aan. Je doet jezelf en de ander er een plezier mee.

WAT IS JOUW MOTIVATIE OM MEER AAN TE RAKEN OF AANGERAAKT TE WORDEN?

Masja
Door

Masja

op 16 Jul 2017

Ontspanning in de eerste plaats, soms ook verbinding en bewustwording. Het is een manier om thuis te komen bij jezelf

Philip Schippers
Door

Philip Schippers

op 18 Jul 2017

Wat leuk om te lezen en fijn dat het belang op zoveel punten wordt belicht

Frank van den Essenburg
Door

Frank van den Essenburg

op 18 Jul 2017

Mooie blog Lotte. Ik heb hem gedeeld. Mensen beseffen inderdaad nog onvoldoende wat het voor hen kan betekenen

Lotte Kaptijn
Door

Lotte Kaptijn

op 15 Aug 2017

Dankjewel Frank! En het wordt idd onderschat. Ook is het besef aan het toenemen gelukkig. Het zelf genezend vermogen is groot en met massage ( of andere alternatieve geneeswijzen) kun je het een zet in de goede richting geven. Zo kan het tot uiting komen van ziekten worden gereduceerd en dus ook de innames van medicatie (wat puur symptoombestrijding is). Mooi als het algehele besef blijft groeien

Matthe Kleijn
Door

Matthe Kleijn

op 18 Jul 2017

Mee Eens!

Jan van Witte Waterlelie wellness
Door

Jan van Witte Waterlelie wellness

op 21 Jul 2017

preventief om lekker in je vel te zitten....., dus wacht niet tot je tegen een burn-out zit....

Fieuw Jeannot
Door

Fieuw Jeannot

op 07 Aug 2017

reeds 30 jaar ga ik regelmatig om een "deugdoende" massage naar Middelkerke... na de behandeling voel ik mij telkens als herboren !!!!

Reactie plaatsen