Voed je huid wat hij lekker vindt
16 september 2016 

Voed je huid wat hij lekker vindt

Je huid is je grootste orgaan

Wist je dat je huid je grootste orgaan is wat diverse essentiële functies heeft om ons gezond te houden? Dat het altijd zoekt naar een optimaal evenwicht in de aanwezige situatie? Dat het verschillende stoffen opneemt én uitscheid en zo ook een belangrijke bijdrage aan de stofwisseling levert? Dat je huid een groot vermogen heeft om zichzelf te herstellen; bijv. als je een wond hebt, of als je huid verbrand is door de zon?

Veel factoren zijn van invloed op de toestand en conditie van je huid; de jaargetijden, de voeding die je tot je neemt en ook hoe, of je je huid verzorgt en met welke stoffen je huid in aanraking komt.

Naast deze fysiologische kant, speelt je huid ook een belangrijke rol bij je waarnemingsvermogen en het communiceren met je omgeving met behulp van je huid als tastzintuig. Hij geeft dus ook informatie over “hoe je in je vel zit”.

Wat stimuleert de gezondheid van je huid?

Het is belangrijk dat je huid zijn zelf herstellend vermogen behoudt en dat hij kan “ademen” (zijn stofwisselingsfuncties uit kan voeren). Veel crèmes en lotions die op de markt zijn, zorgen er op langere termijn voor dat de functie van de huid vermindert en de goedkope oliën op paraffine olie (wat een aardolie product is!) sluit de huid af. En het verhaal dat je huid zijdezacht aanvoelt na het insmeren met een bepaalde crème, komt vaak door de kleine plastic deeltjes plastic die er inzitten. Het grootste deel van de “verzorgende” producten bestaat voor >80% uit chemische stoffen en dat is niet bevorderlijk voor je huid.
Mijn credo is dat je enkel op je huid moet smeren wat je ook op zou kunnen eten. Oftewel producten op basis van plantaardige oliën en kruiden. Er komen nl. enorm veel stoffen via je huid in je lichaam terecht. Als dit lichaamsvreemde stoffen zijn (niet op natuurlijke basis) kunnen deze op lange termijn schade aanrichten.

Voedende en vervelende stoffen

Uit recente onderzoeken komt steeds vaker naar voren dat de chemischestoffen die ze in bodylotions stoppen, schadelijk zijn voor de gezondheid en soms zelfs kankerverwekkend.
Vermijd :
verzorging van de huid– parabenen
– paraffine (dit komt uit aardolie)
– alles waar poly in voor komt
(dat zijn de plastics, bijv. PEG: polyethyleenglycol)

Producten die voedend zijn voor je huid en nagenoeg 100% plantaardig zijn:
– oliën zoals: sesam- ,amandel-, jojoba-, kokos olie (kijk voor de zekerheid bij de ingrediënten om te zien of dat ook echt het enige is wat ze er in hebben gestopt). Bij voorkeur de koudgeperste ongeraffineerde variant, zodat alle voedingsstoffen nog aanwezig zijn
– producten van Weleda
– producten van Dr Hauschka
– ook met de producten die je bij de biologische winkel kunt kopen zit je meestal goed

Heb je aanvullende tips of ervaringen, dan lees ik graag je reactie hieronder!

Caroline
Door

Caroline

op 19 Sep 2016

Voor een artikeltje op mijn eigen website: Eetbare verzorgingsproducten? (wat je niet kan eten zou je ook niet op je huid moeten smeren) stuitte ik op http://yaviva.nl/. Een website waarop 16 natuurlijke consmeticamerken klikbaar zijn en je kunt lezen wat er wel en niet in zit. Vond ik toen erg handig om een beetje een overzich te krijgen :)

Lotte Kaptijn
Door

Lotte Kaptijn

op 19 Sep 2016

Waardevolle site is dat Caroline, dankjewel!

Reactie plaatsen