Sssss voor meer endorfines en minder stress
15 oktober 2014 

Sssss voor meer endorfines en minder stress

Endorfine is een morfine achtige, anti stress, stof die je lichaam zelf aanmaakt. Een lichaamseigen drug dus waarvan je de aanmaak zelf kunt stimuleren. Je kunt de endorfine aanmaak op een kunstmatige manier verhogen, door middel van voedingsmiddelen of door zelf “in beweging” te komen. De voedingsmiddelen zijn slecht voor je gezondheid, waardoor het positieve effect van korte duur is en je op langere termijn meer kwaad dan goed doet (dus juist voor meer stress zorgt). Terwijl je gevoel van geluk, gezondheid, optimisme en energiek zijn langdurig toenemen als je zelf “in beweging” komt. Een fijn neven effect is dat je stress niveau aanzienlijk daalt en je immuunsysteem een boost krijgt als de hoeveelheid endorfines toeneemt, een perfect anti stress middel dus.

Endorfines zijn neurotransmitters die pijn stillend werken, spanning verminderen, een roes en gevoel van optimisme en vreugde geven. Van nature maakt je lichaam endorfines aan als een bescherming tegen pijn. Zo maken zwangere vrouwen bijvoorbeeld meer endorfine aan in de laatste weken voor de bevalling om deze draaglijker te maken. Of neemt de aanmaak toe als je letsel hebt bij een ongeluk. Ook neemt de hoeveelheid endorfines toe als je intensief sport; de welbekende “hardlopers high”.

Stimuleren van de endorfine aanmaak

De voedingsmiddelen die de aanmaak van endorfines stimuleren zijn: suiker, vet, pepers, alcohol en andere drugs. Daarom geeft het eten van chocolade, koekjes of ijs zo’n prettig gevoel. Het fijne gevoel duurt echter maar kort en achteraf krijg je een dip, waardoor je er meer van wilt om het fijne gevoel weer te krijgen. Dit is dus een “quick fix” die je lichaam belast en stress opwekt. Op lange termijn tast het weefsels in je lichaam aan en wordt de kans vergroot op  oa. artritis, darm klachten, hart-en vaatziekten ed. (over de invloed van deze voedingsmiddelen op je darmen en uiteindelijk op je hele lichaam, kun je lezen in deze blog: Invloed van voeding op je darmflora)

Andere, meer gezonde, manieren om meer endorfinen aan te maken zijn, in het engels, de vijf S-sen:

  • anti stressSport (met name bewegingssporten als fietsen, hardlopen en zwemmen, en op zo’n manier dat je je lichaam bewust kunt blijven voelen)
  • Seks (in verbinding)
  • Smiling
  • Sleeping
  • Singing

 

Er zijn uiteraard meer manieren om meer van deze endorfines aan te maken: luisteren naar mooie muziek, een fijn gesprek voeren, verliefd zijn, dansen en andere activiteiten die plezier geven.

Het fijne hierbij is dat je stressniveau daalt doordat je endorfine aanmaak toe neemt. Stress zorgt voor de productie van adrenaline, het brengt je lichaam in een staat van paraatheid. Dit verstrekt gevoelens van angst en gespannenheid in je lichaam. Terwijl endorfinen juist zorgen voor ontspanning en vermindering van angst. Daarnaast geeft endorfine het immuunsysteem een flinke oppepper! Een goede anti stress stof dus.

In tijden van spanning, daalt ons endorfine gehalte. We raken dan snel in de verleiding om onszelf op te peppen met suiker, vet, nicotine, alcohol en drugs. Dit helpt in het moment maar het effect is kort en we verlangen al snel naar meer, wat een negatief effect heeft op onze gezondheid. Probeer jezelf dus te motiveren om de 5 S-sen in te passen in je leven.

SSSSS jezelf gezond!

Reactie plaatsen