Signalen van je lichaam...
21 november 2014 

Signalen van je lichaam...

als psychologische boodschappen

Sinds 8 maanden heb ik een pijnlijke elleboog. Van alles heb ik geprobeerd en op dit moment is de diagnose artrose en artritis. Aangezien het niet in mijn aard ligt om daar dan maar “mee te leren leven”, ben ik aan het onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is en zo kwam ik bij het onderwerp van deze blog.
Ik geloof dat pijn, ziekte, tekort aan voedingstoffen en psychische aandoeningen meestal lichaamssignalen met een boodschap zijn. Je systeem wil jou als het ware wakker schudden en je aandacht trekken. Omdat je bijvoorbeeld niet goed voor jezelf zorgt, je ergens aan voorbij gaat, je hoofd in het zand steekt, verstrikt bent geraakt in je beschermingsmechanismen en dat ze nu tegen je werken etc. Je zou het ook een groeistuip kunnen noemen. Door het zo te benaderen en de tijd te nemen om de boodschap te ontcijferen, kan het bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Waardoor je daarna beter in je vel zit en het leven met meer gemak verloopt.

Symptomen bestrijden of genezen?

De reguliere geneeskunde en ook een groot deel van de maatschappij denkt nog niet op een holistische manier (al is dat wel aan het veranderen). Pijn wordt gezien als lastig en storend omdat je niet door kunt gaan zoals je altijd deed. De reguliere zorg richt zich op het bestrijden van de symptomen, deze lichaamssignalen door middel van operaties en medicijnen. Je kunt het nemen van medicijnen zien als het volgende: er is brand en het alarm gaat af. In plaats van te proberen de brand te blussen of de oorzaak van de brand op te sporen, wordt de batterij uit het brandalarm gehaald. Ah het is weer stil…niks aan de hand. De batterij er uit halen is gelijk aan een “pilletje”nemen. Bij het wegnemen of negeren van de “signalen”, verandert de oorzaak niet waardoor de klacht terug zal komen in dezelfde of een andere vorm. Voorbeelden van symptomen zijn: rug, nek en schouder klachten, hoofdpijn, maagzweer, hernia, artrose en artritis, reuma en veel gevallen van hart en vaatziekten, slaap problemen, onrust, vermoeidheid en soms zelf kanker.*
(*Uiteraard zijn er veel verschillende factoren die een rol spelen zoals oa. de voeding die je tot je neemt, je leefomstandigheden en erfelijke aanleg.)
balansIn veel gevallen is je lichaam prima in staat om zichzelf te genezen als je leert luisteren naar wat het nodig heeft of wat de achterliggende boodschap is. Dit kan best confronterend zijn. Je gaat je bijvoorbeeld beseffen dat je beter gezonder kunt gaan eten, dat je niet assertief genoeg bent, je geeft je grenzen niet duidelijk aan of je bent juist te “agressief” in je taalgebruik. Bepaald gedrag en gewoontes zou je moeten veranderen om weer in balans te komen zodat je lichaam en de relatie met je omgeving zich herstelt, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je gedrag heeft namelijk ook een functie gehad in je leven en misschien doe je sommige dingen al sinds dat je kind bent en zijn het manieren geweest om je staande te houden in de omstandigheden waarin je bent opgegroeid. Het kan heel ongemakkelijk voelen om gedrag te veranderen, of het geeft onrust, maakt emoties los, roept irritatie op etc..

Ziekte als mogelijkheid tot persoonlijke groei

Mijn visie is dat als je fysieke en emotionele klachten als signalen van je onderbewustzijn ziet, dit een weg is die tot genezing leidt. Mooie bijkomstigheden zijn dat je jezelf ontwikkelt en dat de relatie met jezelf en je omgeving meer kwaliteit krijgt. In mijn leven heb ik voor meerdere uitdagingen gestaan (ziekten en ingrijpende gebeurtenissen) waarvan ik achteraf pas kon zeggen dat het me veel heeft gebracht in mijn persoonlijke groei. Deze processen gingen gepaard met weerstand, angst, gevoelens van machteloosheid, boosheid en verdriet. Je verlaat namelijk je comfort zone en dat vind je zorgvuldig gevormde persoonlijkheid niet leuk. Deze processen hebben er regelmatig voor gezorgd dat ik een andere richting ben ingeslagen in mijn leven of deze heb bijgestuurd. Hierdoor krijg ik steeds meer mijn kwaliteiten tot mijn beschikking die ik vervolgens in kan zetten om meer en meer mijn pad te bewandelen.

Verband tussen ziekte en psychologie

Luisteren naar je lichaamssignalen kost tijd en heeft als voorwaarde dat je contact maakt en hebt met je lichaam. Dat je bewust wordt van wat je daar ervaart aan gevoelens, spanning, warmte, kou, ruimte, plezier, zwaarte etc. en uiteindelijk de link leert leggen naar de psychologische oorsprong. Een boek waarin de psychologische oorsprong van vele ziekten staat beschreven is “De Sleutel tot Zelfbevrijding” van Christiane Beerlandt.
Ook in de volksmond zijn bekende gezegden die dit verband duidelijk maken:
– De wereld op je schouders dragen (verantwoordelijkheid van anderen overnemen)
– Je hoofd boven water houden (het kost je moeite om de dingen voor elkaar te krijgen)
– Gal spugen (boosheid uiten)
– Je poot stijf houden (koppig zijn, gelijk willen hebben)
– Iets op je nek nemen (veel verantwoordelijkheid nemen)
– Hardnekkig (je vastbijten in dingen, eigenzinnig zijn, star)
Wil je hier onder een bericht achter laten? Bijvoorbeeld als je klachten en achterliggend gedrag herkent. En is het je gelukt om je gedrag te veranderen? Heeft dit invloed gehad op je klachten? Ken je nog meer gezegdes die de invloed van het psychologische op je lichaam laat zien?
Hartelijke groet,
Lotte Kaptijn

loopbaancoach
Door

loopbaancoach

op 02 May 2015

Beste Lotte,In mijn werk als jobcoach bij een loopbaanbegeleidingscentrum (http://www.ucare.be) kom ik regelmatig mensen tegen die door middel van werk dit soort kwaaltjes oplopen. Op een gegeven moment lijkt het wel alsof alles pijn doet en niks meer zin heeft. Door jouw artikel begrijp ik de situaties van deze mensen veel beter. Daar wil ik je graag voor bedanken!Groetjes, Emma

Reactie plaatsen