De wereld is zoals je denkt dat hij is  (IKE)  
22 maart 2016 

De wereld is zoals je denkt dat hij is (IKE)  

Verruim je bewustzijn en creeër je eigen wereld (HUNA principes)  

Ons denken zit onze aanwezigheid in de weg

meditatieWe zijn meestal met onze aandacht in het verleden óf in de toekomst. Volledig aanwezig zijn in het huidige moment lukt vaak maar bij bepaalde gebeurtenissen; bijv. meditatie, vakantie, intimiteit en spelen met kinderen. Ons denken haalt ons constant uit het NU en we worden er door gestuurd en beperkt. Deze gedachten worden bepaald door ons referentiekader, wat hebben meegekregen door onze opvoeders, onze leefomgeving en onze cultuur. Zonder dat we het vaak door hebben, houden we onszelf in een soort kooi die veilig voelt maar hij is ook beperkt. Door te oefenen in het aanwezig zijn in het hier en nu, kunnen we gaan beseffen wat voor kooi of kasteel we hebben gebouwd om onszelf te kunnen handhaven in onze jeugd. Sommigen hebben de prachtigste bouwwerken gemaakt waar het best goed toeven is, alleen blijft je ruimte beperkt tot binnen de muren. Tot binnen je eigen constructie. Het is uiteraard aan jezelf of je daar genoegen mee neemt of tot een ruimer bewustzijn wilt komen. 

Je aanwezigheid vergroten

Een weg om je gewaarzijn te vergroten is door het integreren van de 7 HUNA principes in je leven. Ike, Kala, Makia, Manawa, Aloha, Mana en Pono. Je hier mee bezig houden zal je waarneming doen toenemen, de compassie en verbinding met de wereld om je heen vergroten en je zult gaan merken dat je je eigen wereld creërt. Dit klinkt misschien zweverig, maar dat is het zeker niet; jouw gedachten en overtuigingen bepalen wie je tegen komt en wat er wel en niet op je pad komt. Door je hier bewust van te worden en te leren van de lessen die je krijgt, kun je eigen leven a.h.w. gaan creëren. Het begint met je openstellen voor andere waarheden en naar je ervaring gaan. Jezelf waarnemen op dit moment, zonder verleden en zonder toekomst; en dat is best lastig. Buiten je eigen comfort zone durven gaan. Bijvoorbeeld door je af te vragen of het wel waar is wat je denkt, van een ander vindt, wat je voelt etc. En hoe zou het zijn als het heel anders is?
Als je in een situatie bent met bijv 20 personen en achteraf vraag je wat er gebeurt is, dan hoor je veel verschillende verhalen. En ze bevatten allemaal een deel van de waarheid. Je neemt dus maar een klein stukje van de waarheid waar en wat zou er gebeuren als je een veel ruimer bewustzijn krijgt over deze waarheid?

Het eerste Huna principe is Ike

huna-principesIke: De wereld is zoals je denkt dat hij is: Om een indruk te krijgen van hoe jij de wereld ziet, kun je oefenen in het bewust worden van je ervaringen, gedachten en gevoelens op dit moment en deze helemaal te laten zijn voor wat ze zijn. Acceptatie terwijl je als een soort Boeddha blijft zitten en het door je heen laat gaan zonder je er door mee te laten nemen (dit wordt ook wel containen genoemd). Hierdoor kan er besef ontstaan, inzicht en kun je bewust anders gaan handelen, je gedachten omkeren. Of je roept je negatieve gedachten stroom een halt toe als je merkt dat je neigt om mee te gaan in je negatieve spiraal. Zo kun je vanuit bewustzijn en zelfrespect je leven gaan leven en kan zich stap voor stap een wereld gaan openbaren die past bij je diepste verlangens.
In Huna zeggen ze dat je je eigen wereld creëert (IKE: the world is what you think it is). Wat je overkomt, de mensen door wie je omringd bent, de kansen die je krijgt, de tegenslagen…je creërt ze zelf. Dit is best een pittige stelling maar schept ook mogelijkheden. Stel dat het waar is? dan kun je je leven dus ten positieve veranderen. En kun je de problemen die je tegen komt, gaan zien als lessen omdat het de bedoeling is dat je inzichten krijgt, een andere kant op gaat, leert van je tegenslagen. Volgens HUNA en andere spirituele stromingen blijf je dezelfde problemen tegen komen zo lang je er niet van leert.

Voetnoot: dit gebeurt niet 1,2,3. Het vraagt oefening en toewijding, het is een pad wat je gaat waarbij je je moedige hart laat zien en spreken. Je zult weggestopte pijn gaan ervaren, weerstand etc. Het kado is echter dat je steeds meer in contact komt met je eigen essentie, met dat wat diepe vervulling geeft. 


Graag lees ik je ervaringen hiermee en je ideeën hierover!

Edward
Door

Edward

op 23 Mar 2016

"De wereld is zoals je denkt dat hij is". Dit klinkt mooi en is maar gedeeltelijk waar. Natuurlijk kun je leren en anders tegen bepaalde zaken aankijken. Dat neemt niet weg dat er omstandigheden zijn in het leven die negatief voor je zijn en waar niet of bijna niets aan te veranderen valt, simpelweg omdat het buiten je mogelijkheden ligt. We zijn tenslotte geen God die alles naar je hand kan zetten. Ik vind het prachtig als mensen zich bewust gaan worden zodat ze in staat zijn meer innerlijke vrede te ervaren maar ik heb helaas vaak meegemaakt in de spirituele wereld dat mensen doorslaan en gaan denken dat alles wat je overkomt alleen maar aan jezelf te danken/wijten is. Ik denk dat je vooral eerlijk en kritisch moet zijn naar jezelf en je omgeving, Kritiek wordt nogal eens als alleen negatief ervaren en kritiek die geuit wordt is soms (misschien wel vaak) ook zo. Zelfkritiek is naar mijn mening de beste manier om je bewust te worden. Dit betekent dus niet jezelf afbranden maar open en eerlijk te kijken naar je gevoelens, denken en handelen. Daar heb je geen meditatie, achtvoudig pad of 7 HUNA principes etc. voor nodig. Gewoon eerlijk zijn naar jezelf. Klinkt uiterst eenvoudig maar open staan naar jezelf en de wereld om je heen zonder gebruik te maken van religie en/of de spirituele wereld met al haar geloven, tradities en rituelen en deze los te laten is bijzonder moeilijk en confronterend.

Reactie plaatsen