De invloed van je zuur/base balans op het zelf genezend vermogen
27 november 2019 

De invloed van je zuur/base balans op het zelf genezend vermogen

Waarom is het belangrijk om verzuring tegen te gaan?

Verzuring vermindert het herstellende vermogen van je lichaam. Om je lichaam gezond te houden is het belangrijk dat de celstofwisseling  zo optimaal mogelijk verloopt.  Als je lichaam te veel belast is met gifstoffen (zoals stress, ongezond eten, elektrosmog, negatieve gedachten, drugs etc.) is het vooral bezig met het proberen om schade hierdoor te voorkomen en te herstellen. Er blijft dan veel minder energie over voor bijvoorbeeld de opbouw van het lichaam en het handhaven van een krachtig immuunsysteem. Je regenererende vermogen neemt dus af. Hierin speelt een optimale zuur/ base graad een belangrijke rol.
Voor het goed functioneren van diverse lichaamsfuncties en processen in het lichaam is het belangrijk dat de zuurgraad van je bloed licht basisch is (pH 7,35-7,45) en niet te veel schommelt. Hiervoor heeft je lichaam diverse methodes. Eén daarvan is de aanmaak van  natriumbicarbonaat. Na je 45e neemt de aanmaak van natriumbicarbonaat echter af en verzuur je dus sneller. Meer basische voedingsmiddelen eten wordt naar mate je ouder wordt, dus nog belangrijker.

Symptomen van verzuring

In het beginstadium zijn symptomen van verzuring o.a.

  • haaruitval,
  • obstipatie,
  • huidproblemen,
  • stijve spieren,
  • beslagen tong,
  • allergieën,
  • depressie,
  • infectiegevoeligheid en
  • vermoeidheid.

Mogelijke aandoeningen als gevolg van verzuring:

Naarmate je ouder wordt en de verzuring lang aanhoudt, kun je hier geleidelijk (dus op de lange termijn) allerlei gezondheidsklachten door ontwikkelen. Je hoeft deze klachten niet te ontwikkelen, maar er is wel een verhoogde kans op bijvoorbeeld:

  • hart infarct,
  • beroerte,
  • hoge bloeddruk,
  • hoog cholesterolgehalte,
  • diabetes,
  • jicht,
  • reuma of
  • artrose.

Bij auto immuunziekte is het ook belangrijk om de pH in je lichaam te verhogen, meer zuur verlaagt namelijk je afweer.

Je lichaam doet hard zijn best om je zuurgraad op peil te houden. Zelf kun je dit echter flink ondersteunen door actief bezig te zijn met je voedingspatroon én lifestyle. Hier kun je nog voedingssupplementen en mineraliserende, basische baden aan toe voegen.

Optimaliseren van je zuur/base balans door voeding 

Voedingsmiddelen hebben een zuur vormende of basische invloed op je lichaam. Op internet kun je veel informatie vinden over zuur vormende en basische (alkalische) voeding en dranken. Hieronder vind je alvast een grove indeling:

Zuur vormende voedingsmiddelen: brood, pinda’s, peulvruchten, granen, vlees, vis, koffie, zwarte thee, frisdranken, suiker en alcohol. Maar ook fruit (m.u.v. citroenen en limoenen!).

Basische/alkalische voedingsmiddelen: groenten, verse kruiden, amandelen, roomboter, plantaardige koudgeperste oliën, karnemelk, citroenen en limoenen.

 

Om je gezondheid te ondersteunen is het belangrijk dat je meer basische en minder zuur vormende voeding en dranken nuttigt. In het meest ideale geval ongeveer 25% zuur en 75% basisch. Dit wijkt behoorlijk af van wat veel Nederlanders eten: als je ochtends en ’s middags brood met beleg eet en ’s avonds aardappelen met wat vlees/ vleesvervanger en groenten, kom je niet aan deze balans. en zeker niet als je ook regelmatig een kop koffie en avonds een glas wijn drinkt.

Een zuur-base evenwicht bereik je door uitgebalanceerd te eten. Zorg er dus voor dat je gevarieerd eet. En laat niet alle zure middelen weg; je lichaam heeft namelijk de voedingsstoffen in de verzurende middelen ook echt nodig, zoals omega 3 uit vis. In het Oosten van de wereld hebben ze veel minder last van verzuring van het lichaam. Dit heeft er deels mee te maken dat ze met kruiden en specerijen werken die de vertering stimuleren en zijn afgestemd op het type mens dat je bent (bijv. bij de Ayurveda) en ook eten ze daar minder geraffineerde producten en suiker. Al krijgt de “westerse snelle hap” daar ook wel steeds meer voet aan de grond, wat een negatieve invloed heeft op de gezondheid.

Om de pH-waarde van je bloed te reguleren, heeft je lichaam ook mineralen nodig. Als je onvoldoende mineralen binnenkrijgt, onttrekt je lichaam deze namelijk onder andere aan je tanden, botten en weefsels. Op den duur kan dit tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden. Naast het beperken van verzurende voeding en activiteiten, is het dus ook belangrijk dat je voldoende mineralen binnenkrijgt.

Reactie plaatsen